Тотальная монополия: чем вредна инициатива нардепов по почтовой связи


Опубликованно 21.12.2020 10:20

Тотальная монополия: чем вредна инициатива нардепов по почтовой связи

У листoпaді нa сaйті Вeрxoвнoї Рaди зaрeєструвaли зaкoнoпрoєкт №4353 "Прo пoштoвий зв'язoк". Йoгo aвтoри кaжуть, щo xoчуть пoліпшити якість пoштoвиx пoслуг исполнение) кінцeвиx спoживaчів, a тaкoж пoсилити зaxoди щoдo бoрoтьби з кoнтрaбaндoю. A як всe нaспрaвді?

Які нaслідки мoжe мaти нoвa ініціaтивa нaрoдниx дeпутaтів щoдo внeсeння змін дo сeктoру пoштoвoгo зв’язку.  

Oснoвні нoрми

Близ рoзгляді зaкoнoпрoєкту в пeршу чeргу увaгa звeртaється нa нaступні пoлoжeння:

  • Включeння "кур’єрськиx послуг" давно переліку послуг поштового зв’язку у статті 1 законопроєкту.

  • Встановлення получи законодавчому рівні вимог до виготовлення поштоматів у статті 26 законопроєкту.  

  • Статтею 17 законопроєкту пропонується доповнити виключні карт-бланш призначеного оператора здійсненням міжнародного поштового обміну в місцях міжнародного поштового обміну.  

Одна з головних цілей законопроєкту — боротьба з контрабандою. Але стаття 17, а також 25, 29 та 31, викликають особливі питання. Вони прочно змінюють призначення документу, читаємо:

  • Призначений хирург поштового зв’язку має виключне преимущество на здійснення міжнародного поштового обміну в місцях міжнародного поштового обміну.

  • Перевезення призначеним оператором поштових відправлень транспортними засобами спеціального призначення, перевантаження поштових відправлень здійснюються у першочерговому порядку. Проїзд транспортних засобів спеціального призначення призначеного оператора вплоть до об’єктів поштового зв’язку з метою обміну поштових відправлень здійснюється безперешкодно, позачергово і безоплатно.

  • Стаття 31 законопроєкту передбачає, виключні власть призначеного оператора на здійснення співробітництва у сфері надання послуг поштового зв’язку з операторами поштового зв’язку та суб’єктами господарювання, що надають послуги поштового зв’язку інших держав, у тому числі і сверху умовах, передбачених відповідними договорами.

  • Міжнародні поштові відправлення під период переміщення через митний кордон України предо’являються призначеним оператором поштового зв’язку чтобы митного контролю у місцях міжнародного поштового обміну.  

Що це означає?

Місця міжнародного поштового обміну (ММПО) — це об'єкти, які дозволяють поштовим операторам обмінюватися відправленнями з іноземними компаніями чрез іноземних поштових операторів. Власне, стоять у штурвала міжнародну діяльність. Цим законопроєктом автори хочуть   надати можливість здійснювати цей обмін лише "призначеному оператору".

Бери цей момент в Україні призначений инструктор лише один – це національна компанія Укрпошта. Якщо положение буде прийнятий, тільки Укрпошта зможе сводить міжнародну поштову діяльність. Це кричуща спроба монополізації ринку, яку безлюдный (=малолюдный) зустрінеш в жодній європейській країні.

Залпом в Україні є кілька операторів-власників ММПО. У разі прийняття цього законопроєкту, приватним поштовим операторам заборонять пересилання міжнародних поштових відправлень. А це тотожно повній зупинці діяльності.

Більш того. Відповідно вплоть до статті 233 Митного кодексу України, операції з міжнародними поштовими відправленнями і їхнє збереження здійснюються під митним контролем у місцях міжнародного поштового обміну. Водночас цей инспектирование виконує підрозділ митниці в однаковому порядку, незалежно від того, ковер це ММПО — Укрпошти або приватного оператора.

Відповідно, монополізація місць міжнародного поштового обміну жодним чином никак не вплине на процедуру, а значить і безвыгодный посилить боротьбу з контрабандою. Тому необхідність у нових нормах залишається під великим питанням.

Ці положення вносять лише більше суперечностей із законодавством Євросоюзу, хоча інша цель документу — гармонізація законодавства з ЄС.

Вони порушують статтю 110 Угоди ради асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, а також — положение 20 Преамбули та статтю 7 Директиви 97/67/ЄС Європейського Парламенту та Вследствие про   спільні правила розвитку ринку поштових послуг Співтовариства та покращення якості обслуговування (надалі — Указка 97/67/ЄС).  

У контексті поступових кроків України предварительно інтеграції із Європейським союзом, наша країна взяла держи себе зобов’язання щодо недопущення впровадження нерівних конкурентних умов ради державного та приватних операторів поштового зв’язку у сфері визначення та діяльності місць міжнародного поштового обміну.  

Враховуючи вищевикладене, законопроєкт отнюдь не відповідає тим завданням, які визначені розробниками законопроєкту, а саме стимулювання розвитку конкуренції, а навпаки законопроєктом руйнується всего лучшего-яка конкуренція на ринку надання послуг пересилання міжнародних поштових відправлень.  

Необхідні зміни

Монополізація ринку — вочевидь далеко не ефективний спосіб боротьби з контрабандою. Інституції, що займаються цим питанням, рекомендують звертати увагу бери інші аспекти. Зокрема, підвищувати штрафи та санкції, поліпшувати адміністрування малих посилок, тощо.   

Варто відзначити, що Україні повально ж потрібне нове законодавство щодо поштового зв’язку. Але воно має розроблятися спільно з усіма компаніями, що ведуть діяльність держи ринку.

Якщо брати конкретно цей законопроєкт, ведь в ньому треба внести як мінімум наступні правки:  

  • Зі статті 17 видалити норму для "виключне право призначеного оператора поштового зв’язку в здійснення міжнародного поштового обміну в місцях міжнародного поштового обміну".   

  • Зі статей 25, 29 та 31 пропонується виключити выступление "призначений".  

  • Зі статті 26 виключити відсилочну норму ради встановлення вимог до виготовлення поштоматів.  

  • Зі статті 1 виключити визначення терміну "кур’єрська услуга", також виключити "надання кур’єрських послуг" з переліку "послуг поштового зв’язку".

Лише після цього законопроєкт можна если вважати дійсно таким, що має получи меті поліпшити умови для кінцевих споживачів та компаній сверху ринку поштового зв’язку України.  

Хана материалы автора Если Вы заметили орфографическую ошибку, выделите её мышью и нажмите Ctrl+Enter.

banner14

Категория: Обо всем